Over deze keuzehulp

De Borstkanker nazorg keuzehulp is ontwikkeld om patiënten en zorgverleners te ondersteunen bij samen beslissen over personalisatie van de nazorg.

Voor wie is de keuzehulp?

De keuzehulp is bedoeld voor vrouwen en mannen die in opzet curatief behandeld zijn voor invasieve borstkanker en om nazorg te personaliseren na operatie.

Medische inhoud

De medische inhoud van de keuzehulp is gebaseerd op actuele wetenschappelijke kennis, de NABON jaarrapportage en Nederlandse richtlijn. De inhoud sluit aan bij informatie op de websites van Borstkankervereniging Nederland, Kanker.nl en Voeding en kanker.
De inhoud wordt continu up-to-date gehouden.
Referenties
Nederlandse richtlijn Borstkanker. Verantwoording: NABON. Beschikbaar via: https://richtlijnendatabase.nl/richtlijn/
borstkanker/nazorg_en_nacontrole.html

Luigjes-Huizer YL, van der Lee ML, Richel C, Masselink RA, de Wit NJ, Helsper CW. Patient-reported needs for coping with worry or fear about cancer recurrence and the extent to which they are being met: a survey study. Journal of Cancer Survivorship. 2022; doi: 10.1007/s11764-022-01326-5
Laatste update
10 november 2023

Ontwikkeling, onderzoek en implementatie

De keuzehulp is ontwikkeld met steun van patiëntenvereniging Borstkankervereniging Nederland (BVN), Verpleegkundigen en Verzorgenden Nederland (V&VN), Nederlandse Vereniging voor Heelkunde (NVvH), de Nederlandse Vereniging voor Radiotherapie en Oncologie (NVRO), Nederlandse Vereniging voor Medische Oncologie (NVMO). De keuzehulp heeft het keurmerk Gewone Taal van Stichting Makkelijk Lezen.
BVN Verpleegkundigen en Verzorgenden Nederland Nederlandse Vereniging voor Heelkunde Nederlandse Vereniging voor Radiotherapie en Oncologie Nederlandse Vereniging voor Medische Oncologie Stichting Makkelijk Lezen
Voor de ontwikkeling is een multidisciplinaire werkgroep opgericht met chirurgen, oncologen, radiotherapeut-oncologen, verpleegkundig specialisten, een mammacare verpleegkundige, huisartsen, een klinisch epidemioloog, een psycholoog en patiënt vertegenwoordigers van Borstkankervereniging Nederland. De werkgroepleden zijn gemandateerd namens bovengenoemde verenigingen en zijn verantwoordelijk voor de medische inhoud.

Tijdens de ontwikkeling hebben patiënten, chirurgen, oncologen, radiotherapeuten, verpleegkundig specialisten meegewerkt aan het behoeften- en gebruikersonderzoek van de keuzehulp.

De Borstkanker nazorg keuzehulp is een initiatief van IKNL, UTwente, Nivel, Borstkanker Onderzoek Groep (BOOG), Borstkankervereniging Nederland (BVN) en De Haagse Hogeschool (HHS), met ZorgKeuzeLab als ontwikkel- en implementatiepartner.
IKNL University of Twente Nivel Borstkanker Onderzoek Groep BVN Haagse Hogeschool ZorgKeuzeLab

Verantwoordelijken medische inhoud

I.M. de Keulenaar - Suiker
I.M. de Keulenaar - Suiker
Verpleegkundig specialist
Noordwest Ziekenhuisgroep
J. Wiegersma
J. Wiegersma
Verpleegkundig specialist
Flevoziekenhuis
Celine Zoetbrood
Celine Zoetbrood
Verpleegkundig specialist
Gelre Ziekenhuizen
M. van Tuil
M. van Tuil
Mammacareverpleegkundige
Rijnstate
Dr. A.M. Zeillemaker
Dr. A.M. Zeillemaker
Chirurg
Alrijne ziekenhuis
N. Bijker
N. Bijker
Radiotherapeut-oncoloog
Amsterdam UMC
Dr. M. van Hezewijk
Dr. M. van Hezewijk
Radiotherapeut-oncoloog
Radiotherapie groep
A. Honkoop
A. Honkoop
Medisch oncoloog
Isala
J. Korevaar
J. Korevaar
Klinisch epidemioloog
Nivel
B. Knottnerus
B. Knottnerus
Programmaleider huisartsenzorg
Nivel
J. Burgers
J. Burgers
Huisarts
NHG
M. van der Lee
M. van der Lee
Psycholoog
Helen Dowling Institute
A. Arps
A. Arps
Patiëntenvertegenwoordiger
BVN
J. Waelen
J. Waelen
Patiëntenvertegenwoordiger
BVN
Prof. dr. S. Siesling
Prof. dr. S. Siesling
Klinische epidemiologie
University of Twente
Dr. C.H.C. Drossaert
Dr. C.H.C. Drossaert
Universitair hoofddocent
University of Twente
A. Klaassen - Dekker
A. Klaassen - Dekker
Onderzoeker
IKNL

Financiering

ZonMW en ZE&GG en ZorgKeuzeLab hebben financieel bijgedragen aan de ontwikkeling en wetenschappelijk onderzoek naar de keuzehulp.

IKNL, UTwente, Nivel, BOOG, BVN, HHS en ZorgKeuzeLab streven breed gebruik van de Borstkanker nazorg keuzehulp na.

Voor implementatieondersteuning bij ziekenhuizen en het up-to-date houden van de keuzehulp vragen we ziekenhuizen om een bijdrage via een abonnement. Zo borgen we de kwaliteit en continuïteit van de keuzehulp.

Privacy

ZorgKeuzeLab vindt het belangrijk dat privacy geborgd is bij het gebruik van de keuzehulp. Bekijk hier hoe dat geregeld is.

Copyright

Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand, of openbaar gemaakt, in enige vorm of op enige wijze, hetzij elektronisch, mechanisch, door opnamen of enige andere manier, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgevers.